قزاقستان قصد دارد یک کارخانه بازیافت باتریهای لیتیوم-یونی را در پایتخت خود، آستانه، احداث کند. بر اساس اعلام اداره پلیس آستانه، تعداد خودروهای برقی در این شهر به ۹۰۸ دستگاه رسیده و همچنان در حال افزایش است.
اداره حفاظت از محیطزیست و مدیریت منابع طبیعی دفتر اداری آستانه در بیانیهای اعلام کرد که باتریهای لیتیوم-یونی مستعمل، تحت فرآیند جداسازی قرار گرفته و در شرکت تخصصی KazEcoTech در منطقه ویژه اقتصادی آستانه به منظور بازیافت استفاده میشوند. به منظور پردازش پسماندهای خطرناک، برنامهریزی شده است که یک کارخانه بازیافت باتریهای لیتیوم-یونی در محل این شرکت راهاندازی شود. این پروژه پس از تأمین بودجه از صندوق توسعه کارآفرینی دَمو (Damu) اجرا خواهد شد.
در حالی که استخراج لیتیوم در مقیاس صنعتی در قزاقستان هنوز به طور کامل توسعه نیافته است، این کشور شروع به استحصال این فلز کمیاب از طریق بازیافت باتریها کرده است. اولین تأسیسات اختصاصی برای استخراج اجزای ارزشمند از باتریهای لیتیوم-یونی در پارک تجاری آستانه راهاندازی شده است. طبق گزارش شرکت کارآفرینی اجتماعی آلماتی (SPK)، این خط تولید جدید ظرفیت پردازش حداقل ۲۰ تن ماده اولیه در ماه را دارد.
این تأسیسات از فناوری بازیافتی استفاده میکند که برای بازیابی پودر حاوی لیتیوم، آلومینیوم، مس و سایر فلزات از باتریهای فرسوده طراحی شده است. تخمین زده میشود که از هر یک تن باتری مستعمل، میتوان تا ۲۵۰ کیلوگرم لیتیوم استخراج کرد. گفته میشود که بازیافت باتریها ۷۰ تا ۸۰ درصد انتشار گازهای گلخانهای کمتری نسبت به عملیات استخراج اولیه لیتیوم دارد. این کشور در سال اخیر بهطور فعال در حال جذب سرمایهگذاران خارجی در صنایع فلزات کمیاب و عناصر نادر خاکی بوده است.